GermanGames Logo (21K)

Puerto Rico


Puerto Rico (13K) Spillet Puerto Rico går ud på at spillerne skal få flest point ved at opbygge hver deres ø, som hedder San Juan. Hver spiller har en spilleplade, hvorpå der kan bygges bygninger foroven og afgrøder forneden. På spillepladen er desuden en liste over de forskellige roller, der kan vælges i spillet. Dette er især en fordel i begyndelsen.

Spillet indeholder:
- Spilleplade til hver af spillerne med billede af San Juan.
- Spilleplade som udgør bank, og hvor alle bygningerne ligger ordnet til de købes.
- 49 bygninger (23 forskellige)
- 50 afgrøder (8 kaffe, 9 tobak, 10 majs, 11 sukker og 12 indigo)
- 8 malmbrikker
- 1 handelshuskort og 50 varer (9 kaffe og tobak, 11 indigo og sukker samt 10 majs)
- 8 rollekort (settler, mayor, captain, builder, craftsman, trader og 2 prospectors)
- 1 guvernørkort
- 1 kolonistskibskort og 100 kolonister
- 5 fragtskibskort til eksport
- Penge
- Sejrspoint

Dynamikken i spillet:
Spillerne skiftes til at være guvernør. Guvernøren starter runden med at være den første, som vælger en rolle. Der er 7 roller at vælge imellem i Puerto Rico. Den rolle som vælges, udføres af alle spillerne, men det er kun den spiller, der vælger rollen, som får de fordele der nævnes i forbindelse med en rolle. De forskellige roller er Mayor, Settler, Trader, Captain, Prospector, Builder og Craftsman (Se særskilt beskrivelse af rollerne og deres fordele længere nede). Hvis guvernøren har valgt at bygge (Builder), så må alle andre spillere efter tur bygge, men de får ikke rabat på byggeriet. Dernæst vælger den næste spiller mellem de tilbageværende roller (eksempelvis Trader), og alle spillerne får efter tur lov til at handle. Således vælger alle spillerne en rolle blandt de roller, som ikke er taget. Når alle spillerne har valgt en rolle lægges alle rollerne tilbage, og guvernørposten (og retten til at vælge sin rolle først) går videre til den næste spiller.

Puerto Rico 01 (29K) Rollerne og de tilhørende handlinger:
I dette afsnit skal de forskellige roller og dermed også de handlinger, som kan foretages gennem spillet beskrives.

- Settler: Når nybyggeren vælges må spillerne efter tur vælge en af de afgrøder, som er vendt i denne tur. Hver gang settleren har været i brug vendes nye afgrøder, som kan vælges næste gang. Afgrøderne, som er majs, sukker, indigo, tobak og kaffe, plantes på den nederste del af spillepladerne. Den der har valgt nybyggeren kan vælge at tage et malmbrud i stedet. Malm gør det billigere at bygge.
- Builder: Entreprenøren kan bygge produktionsbygninger, som er nødvendige for at kunne udnytte sine råstoffer. Der kan bygges 23 forskellige bygninger, heraf er 6 produktions­bygninger, mens de resterende 17 er eksempelvis et varelager eller en havn, som giver forskellige fordele i forhold til at opbevare varer og at eksportere varer. Entreprenøren kan bygge en bygning for en dublon mindre end den pris, den ellers koster. Bygningerne har forskellig værdi, når de skal købes, og i slutningen af spillet tæller hver af bygningerne for et antal sejrspoint.
- Mayor: For at kunne producere sine afgrøder og bruge sine produktionsbygninger skal marken eller bygningen være bemandet med en kolonist. Hver gang borgmesteren vælges, kommer der nye kolonister til øerne med skib. Borgmesteren får flere kolonister end de andre spillere.
- Craftsman: Håndværkeren forarbejder afgrøderne. Alle spillerne får produceret afgrøder afhængig af deres bemandede marker med tilhørende produktionsbygninger. Håndværkeren får en afgrøde mere end de andre efter eget valg blandt dem, han kan producere.
- Trader: Handelsmanden kan sælge en vare i varehuset og få dubloner udbetalt. Varehuset kan kun rumme 4 varer ad gangen og kun forskellige varer i begyndelsen, og hver spiller må kun sælge en vare til varehuset. De forskellige varer har forskellig værdi kaffe giver eksempelvis 4 dubloner, mens indigo giver 1 dublon.
- Captain: Når kaptajnen vælges må spillerne sende varer med skibene. Hver skib må kun have en vare med, men spillerne skal sende varer med, hvis de kan. For hver vare som afleveres, gives 1 sejrspoint. Når alle har fyldt på skibene, må hver spiller kun gemme en slags varer med mindre de har bygget varelagre, så kan de have 2 eller 3 slags varer liggende.
- Prospector: Den der vælger rollen får en dublon fra banken.

Puerto Rico 02 (25K) Når alle spillere har valgt en rolle lægges 1 dublon på de roller, som ikke har været valgt i runden. Disse roller bliver nu mere attraktive at vælge i næste runde. Spillet slutter enten når der ikke er flere penge i banken, flere sejrpoint i bunken eller når en spiller har udfyldt sine 12 bygningsfelter.

Det spændende ved Puerto Rico er blandt andet, at spillerne kan vælge forskellige strategier for at fremme livet på deres egen ø. Kombinationen af at vælge roller, bygge bygninger og så afgrøder gør, at spillerne efterhånden som spillet forløber får forskellige fordele, som de kan udnytte. Desuden vælger spillerne forskellige afgrøder de handler med, nogle vælger måske at satse på at bygge frem for at producere eller eksportere.

Puerto Rico har længe haft den højeste rating på Boardgamegeek-brugernes liste over bedste spil.

Designer: Andreas Seyfarth
Antal spillere: 3-5 spillere (Link til god 2 spiller variant andetsteds på denne side)
Spilletid: 90 minutter
Udgivelsesår: 2002
Spiltype: Handel
Andre spil af Seyfarth: San Juan, Manhattan, Waldmeister, Zorro, Spiel des Friedens.


Vinder af Deutscher SpielePreis 2002dsp (2K)

Links:

Engelske regler
Officiel udvidelse (gratis)
Officiel 2 spillers variant
Spil online på BrettSpielWelt
Spil online

Tilbage til forside (2K)