Search found 9 matches

by CSN
Thu Oct 12, 2006 10:51 am
Forum: Børnespil
Topic: Socken Zocken holder forventningerne
Replies: 2
Views: 6682

For lige at spinde en ende over det med navnet, så må jeg nok indrømme, at min beskrivelse af processen med at oversætte det ikke var HELT i overenstemmelse med det kronologiske forløb.

Faktisk troede jeg først, at Socken Zocken slet og ret BETØD "Sokkesøgning" (Man kan heraf udlede, at mit kendskab til tysk ikke er så stærkt endda...) Da jeg fandt ud af den rette sammenhæng, syntes jeg dog ikke, at det ændrede markant ved min undersættelses egnethed som navn til spillet.

Men generelt er jeg helt enig med dig mht. mere eller mindre vellykkede oversættelser til dansk: Man skal være varsom, og er der tvivl, så benyt hellere det originale navn.

Det er det samme med filmtitler - hvor har man dog set mange tåbelige danske navne på film, som ellers lyder interessante nok, men hvor man næsten helt mister lysten til at se dem, når man hører den danske titel (F.eks. filmene i 80'er-serien "Varme drenge..." ;-) )

Man kan dog komme ud for situationer, hvor det originale navn er meget svært at forstå og/eller umuligt at udtale på dansk. Jeg er enig i, at "Hønsefræs" ikke er så poetisk et navn, men for en tysk analfabet som jeg er "Zicke Zacke Hühnerkacke" komplet meningsløst. Borset fra, at jeg dog ved (tror jeg nok), at Hühne betyder høne (?)
by CSN
Tue Aug 29, 2006 10:02 am
Forum: Børnespil
Topic: Spil eller underholdning?
Replies: 6
Views: 10456

Det her kan jeg simpelthen ikke lade være med at kommentere...

Definitionen på et spil? Jeg prøvede at slå spil op i ordbog over det danske sprog (1700-1950) for at få en idé om ordets oprindelige betydninger (http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=spil&submit=S%F8g). Hvis man ser bort fra alle de betydninger, som ligger helt udenfor det, vi vel egentlig taler om her (som i skuespil eller i forbindelse med musik... eller et hejseværk, for den sags skyld), så er det vel nedenstående betydning, som her er den centrale:

4) om ordnet leg (legemsøvelse), hvortil der kræves en vis færdighed ell. visse redskaber, ell. om underholdning, fornøjelse, tidsfordriv, der foregaar efter regler, med redskaber, som brætspil, kort olgn.

Altså færdigheder og regler er nøgleord, eller med andre ord: Man kan afgøre indenfor visse rammer, hvem der er "bedst". Og sådan som jeg forstår Elefun og Looping Louie, så er der vel tale om spil i den betydning.

Sten-saks-papir er vel egentlig også et spil...?
by CSN
Thu Aug 10, 2006 1:06 pm
Forum: Børnespil
Topic: Børnespil med på ferien?
Replies: 7
Views: 11091

Jeg er nu kommet hjem fra ferien, og Socken Zocken viste sig som et rigtigt godt valg.

Du kan læse om mine erfaringer med spillet i en anden tråd i GermanGames' forum.
by CSN
Thu Aug 10, 2006 1:00 pm
Forum: Børnespil
Topic: Socken Zocken holder forventningerne
Replies: 2
Views: 6682

Socken Zocken holder forventningerne

Socken Zocken holder forventningerne

De fleste kender vist situationen: En bunke sokker er kommet ud af tørretumbleren – man skal til at finde sig et par, og selvom de pokkers tingester ligner hinanden til forveksling, så kan det være vanskeligt at finde to, som man synes man kan være bekendt at have på samtidig!

Socken Zocken er et børnespil, som i al sin enkel er bygget op over denne situation. 48 papbrikker, som forestiller 24 par sokker med meget små variationer placeres i en rodet bunke på bordet, og så gælder det ellers om – med én hånd – at finde fem par sokker.

Når man har fundet fem par, så griber man ”sokkemonsteret” (en lille figur af træ) og alle skal straks holde op med at lede. Hvis man har fundet fem rigtige par, så får man en tøjklemme som point. Hvis der er fejl i ét eller flere par – og det kan nemt snyde i kampens hede – så får den af de øvrige spillere, som har fundet flest rigtige par i stedet pointet. Man spiller til tre point.

Da jeg læste om spillet på GermanGames.dk, syntes jeg det lød som en sjov idé at bygge et spil op over dette tema. Samtidig kunne jeg dog af spilbeskrivelsen udlede, at der var tale om et meget simpelt spil. Var det mon sjovt nok i længden?

Konkret stod jeg og skulle på ferie med en større flok, hvoraf der var fem børn med i alderen 4-10 år. Jeg ville gerne kunne introducere dem for et nyt spil, som kunne samle dem alle. Aldersspredningen taget i betragtning, var det dog ikke helt let at vælge et egnet spil, og jeg bad derfor om gode råd i GermanGames’ forum.

Lad det være sagt med det samme, at Socken Zocken stod distancen. Selvom vejret ikke just var indendørs-spillevejr, så blev det tit spurgt, om vi skulle spille det, og alle kunne være med. Ok, der var faktisk også én med på seks måneder, men han havde det fint med at stå over.

Der blev (selvfølgelig) hurtigt indført et par lokale tilpasninger, som gjorde spillet endnu mere velegnet til mit formål:

Det første spørgsmål, som naturligt pressede sig på var: Hvad skal jeg fortælle ungerne, at spillet hedder? Spillet er jo oprindeligt tysk, men der medfølger også regler på andre sprog – bla. engelsk, men desværre ikke dansk.

Det tyske navn Socken Zocken spiller på den fonetiske lighed mellem ordet for sokker og så ”zocken”, der såvidt jeg forstår betyder at spille – primært anvendt i forbindelse med hasardspil.

Navnet er ikke helt uvæsentligt, da det udråbes som signal til, at man må begynde at lede efter sokker. På engelsk hedder spillet Lucky Sock Dip, men dette er egentlig ikke meget lettere at oversætte til dansk. Jeg synes dog, at det egentlig gav sig selv at kalde spillet for ”Sokkesøgning”, da det jo er det, som spillet handler om, og da der også her er en – om end svagere – indbygget fonetisk lighed!

Vi fandt hurtigt på at råbe ”sokkestop”, medens man griber efter sokkemonsteret, når man som den første har fundet det krævede antal sokker. Der står ikke noget i reglerne om, at dette skal ledsages af et udråb, men der manglede ligesom en klar markør af, at runden er slut. Især fordi de øvrige spillere jo kan være travlt optaget af selv at lede og derfor ikke sidder og holder øje med, hvad de andre laver. I øvrigt kan det være svært for børn at lade være med at råbe, når de er ophidsede, så man kan ligeså godt gøre en dyd af nødvendigheden…

Den vigtigste tilpasning, som vi dog fandt på, var at inføre handicap – det vil sige lave forskellige krav til hvor mange par sokker hver enkelt spiller skulle finde, før de måtte tage sokkemonsteret. De 4-årige spillere skulle således finde to par hver, den 7-årige skulle finde tre, den 10 årige skulle finde fire og voksne spillere skulle finde de oprindeligt krævede fem par.

Denne tilpasning er faktisk helt central, og gjorde, at vi alle kunne deltage på lige fod. En voksen vil jo nok kunne finde ud af at give de mindste en chance, men f.eks. den 7-årige ville ellers med største fryd have slagtet de mindste. Disse ville derfor hurtigt have tabt lysten til spillet.

Men det fungerede fint med vores indbyrdes handicap, og man kan undre sig over, at denne mulighed overhovedet ikke nævnes i reglerne. Jeg kan faktisk spille lige op med min datter på fire år. Hvis jeg anstrenger mig rigtig meget, så kan jeg lige nøjagtigt nå at finde fem par inden hun har fundet to (nogen gange). Og dette gør, at spillet er sjovt for os begge.

Så Socken Zocken viste sig med andre ord at være det oplagte feriespil.

Og her til sidst: Hvad er løsningen på virkelighedens daglige sokkesøgningsproblemer? Jeg har læst et sted (jeg gætter på, at det var i rubrikken ”læsernes egne gode råd” i IDE-Nyt eller Hjemmet) ;-) at man kan sætte sokkerne sammen inden man vasker dem, så de bliver sammen under hele vaskeprocessen. Man skulle vist nok kunne folde dem sammen på en bestemt måde.

Meget fikst, må man sige… – men vel egentlig også temmelig dødbideragtigt! Herved er idéen dog givet videre.
by CSN
Fri May 19, 2006 2:29 pm
Forum: Børnespil
Topic: Børnespil med på ferien?
Replies: 7
Views: 11091

Er det mange krav?!?! Helle mente ellers, at jeg også burde inkluderet et krav om, at det burde være en spilsamling (se ovenfor).

Glemte jeg i øvrigt at skrive, at det også skal være vandtæt, så man kan spille det på en luftmadres i poolen? :wink:

Men seriøst, det er rigtigt, det du skriver om 4 vs. 11 åriges evner som gode tabere. Vi har dog faktisk haft held med Den lille frugthave i den forbindelse. De store kan godt være med på sådan en lidt overbærende måde (ligesom vi voksne), medens de helt små ikke helt er med, og mellemgruppen går op i det med liv og sjæl.

Det er nogle rigtig spændende forslag, du kommer med. Især Gulo Gulo ser sjovt ud. Jeg håber, at der bliver mange ferier fremover.
by CSN
Wed May 17, 2006 11:21 am
Forum: Børnespil
Topic: Børnespil med på ferien?
Replies: 7
Views: 11091

Tak for anbefalingerne.

Socken Zocken har jeg allerede bestilt, og det venter jeg mig en del af.

Ellers er jeg glad for, at du nævner Geistertreppe, for det er et, jeg under alle omstændigheder har kigget lidt på. Det med brædtets størrelse kunne man jo nok komme ud over, hvis man har en kuffert med faste sider.

Men er det nødvendigt med udvidelsen? For så er det rigtigt, at det bliver lidt halvdyrt... Men det er det måske værd.

Tier auf tier synes jeg også ser rigtig sjovt ud - men nu har jeg som sagt lige bestilt Socken. Og det virker umiddelbart som lidt af samme skuffe (øje-hånd koordinering mere end egentlig strategi).

Mht. at tage nyt eller gammelt med, så er den største trussel for børnespil i vores familie nok spillerne! Og knap så meget stedet, hvor det spilles. Jeg kunne godt tænke mig at introducere et nyt spil på ferien, da man ved en sådan lejlighed har lidt bedre tid til at spille det sammen. Så jeg må vel bare sørge for at rydte det ordentligt op.
by CSN
Tue May 16, 2006 2:24 pm
Forum: Børnespil
Topic: Børnespil med på ferien?
Replies: 7
Views: 11091

Børnespil med på ferien?

Jeg skal på ferie med "storfamilien" i år og tænkte på, at det kunne være sjovt at have et spil med - primært til børnene.

Men er der nogen, som har et godt forslag til, hvilket spil, jeg skal anskaffe til formålet?

Kravene er som følger:

1. Der er børn i alderen ca. 4-11 med, og det skulle meget gerne være et spil, som alle kan få et eller andet ud af. Det vil vel oftest være sådan, at spil appelerer til nogle aldersgrupper frem for andre, men mange spil kan jo spilles på flere (strategiske) niveauer, og det er nok sådan et, jeg er ude efter.

2. Spillet skal med på ferie og skal derfor relativt let kunne pakkes ned. Godt nok er det ikke rygsækferie, men der ER jo grænser for, hvad der kan pakkes ned i en kuffet. Derfor ingen 1,5 kvadratmeter spilleplader!

3. Godt nok regner jeg med at købe spillet ind til ferien, men det skulle meget gerne kunne "holde" i længden også. Der må derfor gerne være tale om velafprøvet, populært spil, som har vist, at det kan stå distancen.

...og det var vist det hele :wink:
by CSN
Tue May 16, 2006 2:02 pm
Forum: Køb, salg og bytte imellem brugerne
Topic: Trivial Pursuit udvidelse: Underholdningsudgave
Replies: 5
Views: 6070

I så fald køber jeg det! Jeg har et TP fra firserne (det første danske, vistnok), og det er blevet lidt vanskeligt at huske f.eks. landegrænserne i Østeuropa fra den tid eller hvor og hvornår Ronald Reagan havde topmøder med Gorbatjov!

Om underholdningsspørgsmålene er meget lettere skal være usagt, men jeg kender én, som helt sikkert vil finde det interessant (Og det kan nok ikke udelukkes, at du vil støde på det igen, Frouvne).
by CSN
Mon May 15, 2006 3:50 pm
Forum: Køb, salg og bytte imellem brugerne
Topic: Trivial Pursuit udvidelse: Underholdningsudgave
Replies: 5
Views: 6070

Så må jeg jo hellere tage det. Skal man bare have et TP i forvejen for at kunne spille udvidelsen?