En lidt anderledes vinkel på brætspil

Alt hvad der ikke umiddelbart hører ind under de øvrige fora.
Post Reply
User avatar
Stony
5000+ indlæg
5000+ indlæg
Posts: 9163
Joined: Thu Jun 22, 2006 11:40 am
Favoritspil: Gaia Project, Brass (begge versioner), Hansa Teutonica, Steam, Concordia, Crokinole
Location: Taastrup
Has thanked: 48 times
Been thanked: 116 times

En lidt anderledes vinkel på brætspil

Post by Stony »

Det kunne egentlig være sjovt at prøve:

http://borsen.dk/nyheder/executive/arti ... tikel.html
Sidst spillet:
Image
User avatar
Gunness
5000+ indlæg
5000+ indlæg
Posts: 5110
Joined: Wed Oct 18, 2006 11:26 am
Favoritspil: Twilight Struggle, Wonderland's War, Unsettled, Great Western Trail
Location: København
Has thanked: 487 times
Been thanked: 524 times

Re: En lidt anderledes vinkel på brætspil

Post by Gunness »

Kan du citere lidt mere? Artiklen er kun "tilgængelig for Premium-kunder".
Bestilt: Floe, The Old King's Crown, Mycelia, Peacekeepers, An Age Contrived, Unconscious Mind, Rise & Fall, Dark Quarter, Through Ice & Snow
Seneste: 7th Citadel, Match of the Century, Faraway, Boonlake, Senjutsu, Fractal, Sleeping Gods 2
User avatar
Stony
5000+ indlæg
5000+ indlæg
Posts: 9163
Joined: Thu Jun 22, 2006 11:40 am
Favoritspil: Gaia Project, Brass (begge versioner), Hansa Teutonica, Steam, Concordia, Crokinole
Location: Taastrup
Has thanked: 48 times
Been thanked: 116 times

Re: En lidt anderledes vinkel på brætspil

Post by Stony »

Ahhhh my bad.

Copy/Paste fra http://borsen.dk/nyheder/executive/arti ... tikel.html

Spil og bliv en bedre global leder

Mens virksomheder bliver mere globale, skal chefer vænne sig til at lede teams på tværs af tid og kultur. Det skaber udfordringer, fordi ledelse modtages forskelligt. Nyt spil skal træne ledere i at håndtere kulturforskelle

Forestil dig det her scenarie:

Du er chef for en lokal analyseenhed i en stor global virksomhed, og din chef har lige ringet. Virksomheden ønsker at samle de lokale analyseenheder til én samlet funktion, og han beder dig om at tage roret.

Du er stolt over at få ansvaret, men samtidig er du bekymret, fordi du ved, at det nye analyseteam vil bestå af folk fra alle verdens regioner, som du skal lede på tværs af tids- og kulturforskelle.

Ifølge Marianne Smedegaard, der er HR Business Partner i Chr. Hansen, kan flere ledere i ingredienskoncernen nikke genkendende til hele eller dele af ovenstående.

"Vi er til stede med datterselskaber i 32 lande og bliver stadig mere globale. Derfor har vi flere ledere, som sidder med teams spredt over fire-fem lokationer på tværs af tidszoner og kulturer," siger hun.

En håndfuld af disse ledere sidder samlet omkring et bord på Chr. Hansens adresse i Hvidovre. De diskuterer, hvilke fordele og ulemper der er ved at lede virtuelt frem for ansigt til ansigt.

Omdrejningspunktet er et spil i gammeldags forstand - en fysisk spilleplade med tilhørende brikker og kort, der skal simulere en ledelsessituation svarende til førnævnte scenarie. Spillet, der bliver endeligt lanceret i løbet af januar eller februar, er udviklet af forandringsbureauet Workz med udviklingsdirektør Michael Thomsen i spidsen.

"Spillet skal hjælpe ledere til at forstå nogle af de udfordringer, man rammes af, når man skal arbejde med et globalt team. Mange giver udtryk for, at det er udfordrende og komplekst at lede på tværs af grænser og kulturer," siger han.

Ledelse opfattes forskelligt

I spillet indgår f.eks. en række kort med beskrivelser og karaktertræk hos medarbejdere fra forskellige regioner.

"I Danmark er vi ekstremt handlingsorienterede og i stand til at sætte opgaven over den personlige relation. Personlige relationer er i mange andre lande en forudsætning for samarbejde. Derfor kan det f.eks. være en fejl at tro, at man kan starte et konstruktivt samarbejde op uden at mødes og få skabt en lidt dybere, social relation," siger Michael Thomsen.

Cheferne for Chr. Hansens globale afdelinger oplever ifølge Marianne Smedegaard netop, at forskellige kulturer tager imod ledelse på vidt forskellige måder. F.eks. er der stor forskel i tilgangen til, hvor meget lederen bestemmer.

"Vi er demokratiske i Skandinavien. Alle bestemmer lidt, og lederen er ikke bleg for at diskutere arbejdsmetoder og mål med medarbejderne. I Asien kan det blive opfattet som om, at lederen ikke tør tage ansvar," siger hun.

En grov simplificering

Virkeligheden bag spillet er, at mange virksomheder - særligt landets største - bliver mere og mere globale. Det forklarer Christina Siewartz Nielsen, der er chef for forandringsledelse i Mærsk, og som har bidraget med viden undervejs i udviklingen af spillet.

"F.eks. organiserer flere og flere virksomheder sig i såkaldte matrix-organisationer, hvor funktioner samles globalt under ét ledelsesteam. I en samlet enhed vil medarbejderne typisk sidde spredt i det meste af verden," siger hun.

Christina Siewartz Nielsen er relativt ny i Mærsk, men har siddet syv år som direktør for forandringsledelse i Carlsberg. Her var udviklingen tydelig.

"I Carlsberg har man lavet mange opkøb og vækstet på baggrund af det. Når man gør det, står man pludselig med mange forskellige systemer og datagrundlag, og dér var der behov for at konsolidere. Før Carlsberg fik standardiseret systemerne, var det f.eks. et kæmpe arbejde at samle data til et årsregnskab," siger Christina Siewartz Nielsen.

I ledelsesspillet, der er døbt Bridgebuilders, kan man ganske vist få point, hvis man vælger de rigtige ledelseshandlinger i forskellige situationer. Men hovedformålet er ifølge Michael Thomsen at få skabt diskussion i den pågældende virksomhed.

"Spillet er en grov simplificering af verden, og det betyder, at vi kun favner en del af problemet. Men meningen er, at spillet skal favne alle virksomheder, så man hele tiden kan træde ind og ud af det for at diskutere egen virksomhed og udfordringer. Det er nemmere at diskutere ud fra en fiktiv og lidt abstrakt situation, end hvis man skulle diskutere konkrete afdelinger og kollegaer. Det er en slags sandkasse" siger han.

Hos Chr. Hansen er det blevet tid til at evaluere udbyttet af de timer, der er blevet brugt på ledelsesspillet, og responsen er positiv.

"Spillet handler en del om os selv, men alligevel er det tilpas distanceret til, at man tør tale om komplicerede problemstillinger. Folk åbnede op og delte erfaringer," siger Marianne Smedegaard.
Sidst spillet:
Image
Post Reply