Page 1 of 1

Attika

Posted: Fri May 30, 2008 11:44 pm
by Tobias
Attika forgår i det gamle Grækenland, hvor fire byer, Athen, Sparta Corinth og Thebes, konkurrerer om dominans i Grækenland.
Spillet er et meget simpelt civ/ressource management spil, hvor det gælder om, at bygge sine bygninger for færrest ressourcer, inden de andre.

Hver spiller har by oversigt over de bygninger, som han/hun skal bygge, kaldet reserve brættet. Ved siden af reserve brættet har man en række brikker, som illustrerer bygningerne. Disse brikker er vendt nedad.
Mellem spillerne opbygges et tilfældigt land af 4 landskabs tile, hvor der så placeres et alter, tilhørende hver spiller, i hver sin ende af landet.
Landskabet er prydet af 4 forskellige ressourcer, som kan bruges når man bygger sin by.
På hånden har man et par kort, som også er de samme ressourcer.
I hver runde kan man enten vende 2 bygningsbrikker, som så kan placeres direkte i landet eller på ens reservebræt, eller man kan placere 3 bygningsbrikker i landet fra ens reservebræt.
Når en bygning placeres i landet skal man betale et vist antal forskellige ressourcer alt afhængigt af bygningen. Disse kan betales med de ressource kort man har på hånden eller udnytte de ressourcer, der er i landet.
På den måde gælder det om, at bygge de bedste steder og derved undgå, at bruge ressourcerne på hånden.
Hvis man har brug for ressourcer kan man, for hver bygningsbrik man ikke placere, trække et kort, i sin runde.
Nogle bygninger kan man også placere gratis, hvis man bygger dem i en bestemt rækkefølge, hvilket er endnu et aspekt til taktikken.
Spillet slutter når man, enten har bygget alle sine bygninger, eller forbundet sin by med sit eget og modspillerens alter.

Komponenterne:
Brikker og landskabs tile er i tykt pap, som nok skal kunne klarer mange spil før det begynder, at kunne ses. Kortene er små og måske en anelse under gennemsnittet.
Illustrationerne er holdt i en græsk stil, der understreger temaet ganske godt.
Æske og indlæg er godt udformet, så alle komponenter ligger fast.

Skalerer:
Spillet kan spilles med 2-4 deltagere men er, efter min vurdering, bedst som 2 personers spil. Med flere deltagere bliver det mere kaotisk, hvilket ødelægger strategien i spillet og rykker det længere over mod et taktisk spil.

Brainburner:
Spillet kan måske blive en brainburner for en, som kaster sig ud i en gang analysis paralysis. Men for almindelige mennesker burde spillet kunne spilles adskillige gange på en aften, uden at man får hovedpine.

Kompleksitet:
Attikas regler kan læses igennem hurtigt da spillet er enormt simpelt opbygget.
Simple regler med store variationer og muligheder.

Konfrontation:
Attikas konfrontationsfaktor lægger i den lette ende. Derved skal det ikke forstås som om, at hver spiller køre deres eget løb under spillet men snarer, at det er indirekte metoder som bruges.
Der er selvfølgelig også muligheden for, at forbinde de to altre, hvorved spillet nærmer sig lidt mere middel konfrontation.

Held:
Igen trækker man brikker, som hæver heldfaktoren. Men den mellemliggende fase, hvor man kan placere sine bygninger på byoversigten, hjælper faktisk meget, så man kan planlægge ud fra, hvad man trækker.
En god lille detalje!

Attika er et lille hurtigt spil, som jeg holder rigtigt meget af.
Det har en følelse af en smule ressource håndtering kombineret med bygge spil. Yderligere kan det spilles (med lidt øvelse) på en halv time, som derfor giver mulighed for et par spil, som afslutning for en spille aften.
Det fungerer rigtig godt som et 2 personers spil, hvor der er rig mulighed for interaktion mellem spillerne, ved at konkurrer om de bedste landskab tiles og true hinanden ved en sudden death afslutning, hvis det lykkedes at forbinde ens altre.
Et lille billigt spil, som giver stor value i forhold til prisen.


Del Vurdering (1-4)
Komponenter: 2
Skalerer: 3
Brainburner: 2
Kompleksitet: 1
Konfrontation: 2
Held: lidt

Re: Attika

Posted: Sun Jun 01, 2008 9:45 pm
by Jesper
Vi har spillet Attika tre rigtig mange gange, og det fungerer det også rigtig godt som. Temaet er noget tyndt, men det har rigtig meget charme.

Der er meget mindre held i spillet end man skulle tro, når man starter med at spille. Man kender alle de brikker man får. De sorte og de hvide er i adskilte bunker. Man kan regne ud, hvor store chancer man har og hvad man skal gå efter ret præcist.