Saint Petersburg

Her har man som bruger mulighed for at anmelde, beskrive eller give sit førstehåndsindtryk af et spil
Post Reply
User avatar
Frouvne
10.000+ indlæg
10.000+ indlæg
Posts: 14583
Joined: Wed Apr 26, 2006 12:09 pm
Favoritspil: Brass: Lancashire, Twilight Struggle, Gaia Project, Innovation, Dominant Species, Crokinole, Steam, Spirit Island, Amun-Re, TMB
Location: 2900
Has thanked: 448 times
Been thanked: 628 times
Contact:

Saint Petersburg

Post by Frouvne »

I Saint Petersburg går det ligesom i så mange andre spil ud på at få flest point. Der tælles point op både løbende i spillet og til sidst. Mere om pointtælling senere.

Ved begyndelsen af spillet får hver spiller 25 rubler, to farvemarkører (en til pointbrættet og en til at markere farven for de øvrige spillere) og en fasebrik. Alle fasebrikkerne skal uddeles også ved 2 og 3 spillere (den yngste spiller får 2 eller begge spillere får 2 hver). Spillepladen har 2*8 felter til at placere kort i, foruden pladser til kortbunkerne og pointskalaen.

Grundlæggende spillebeskrivelse
Saint Petersburg kortdækket består af fire forskellige slags kort, som udgør 4 forskellige bunker gennem spillet. Spillet slutter når en af disse bunker er brugt op:
Håndværkskort (31 kort – disse er grønne)
Bygningskort (28 kort – disse er blå)
Aristokratkort (27 kort – disse er orange)
Udvekslingskort (30 kort – disse er trefarvede).

Spillet forløber i faser som svarer til disse kort:
Håndværkerfase
Byggefase
Aristokratfase
Udvekslingsfase.

Den første fase er håndværkerfasen, og derfor lægges 8 håndværkerkort i den øverste række på spillepladen (Igen er der særlige regler for 2 og 3 spillere lige i opstartsfasen). Når dette er gjort begynderspillet. Den spiller som har fasebrikken, som svarer til håndværkerfasen begynder.

Hver af faserne forløber således:
Aktioner
Scoring
Fornyelse af kort.

Spilleren med håndværksfase brikken begynder med at lave en aktion. En aktion kan være at:
Købe et kort (Et kort fra pladen tages, betales og lægges på bordet)
Tage kort på hånden (Et kort fra pladen tages gratis op på hånden)
Lægge et kort (Et kort fra hånden lægges på bordet og betales)
Passe.

Spillerne skiftes nu til at lave aktioner indtil alle spillerne siger pas. Hver spiller må kun have 3 kort på hånden af gangen. En spiller må godt passe først og så lave en aktion senere. Når ingen spillere vil lave flere aktioner i håndværkerfasen skal spillernes score tælles op. I håndværksfasen er det kun håndværkerkortene, som giver udbytte. Håndværkerne giver penge, og spillerne får penge svarende til deres kort på bordet. Når dette er gjort flyttes de resterende håndværkskort til højre på spillebrættet (stadig i øverste række) og den øverste række fyldes fra venstre op med bygningskort, da spillets næste fase er byggefasen. I denne fase begynder spilleren med byggefase brikken. Bygge og Aristokratfasen forløber på samme måde som håndværkerfasen. Blot giver bygninger sejrspoint, og aristokrater giver både sejrspoint og penge.

Den sidste fase (udvekslingsfasen) er anderledes. Her er ingen scoring. Når alle spillere har udført de ønskede aktioner fjernes de kort, som ligger i den nederste række (når den første gennemgang af faserne er løbet igennem ligger der naturligvis ikke nogle, men efter første fase er dette aktuelt). Dernæst flyttes de resterende kort fra øverste række ned i nederste række og de suppleres op med kort fra næste fase (håndværksfasen) i øverste række. Der skal i alt ligge 8 kort i nederste og øverste række.

Når alle faserne er gået i gennem giver spillerne deres fasebrik til den næste spiller i urets retning. Spillet fortsætter, som beskrevet ovenfor indtil en af bunkerne med kort tømmes. Denne tur spilles til ende, hvorefter der tælles point sammen.

I den endelige scoring gives point for antallet af forskellige aristokrater spillerne har lagt ned efter skemaet på spillebrættet og spillerne får 1 point for hver 10 rubler de har. Kort på hånden giver -5 points.

Ovenfor er det grundlæggende spilleforløb beskrevet. Herudover er der specielle kort i spillet, som kort skal berøres og derudover skal nævnes forskellige regler omkring køb af kort.
Køb af kort

En spiller kan købe hvilket som helst kort fra spillebrættet. Ved køb af et kort skal betales den pris, som står på kortet. Der er imidlertid mulighed for at få kortene billigere, hvis:
Spilleren har en guldsmed koster aristokrater en rubel mindre.
Spilleren har en snedker koster bygninger en rubel mindre.
Spilleren har kort magen til det kort, som ønskes bygget, reducerer hver af disse kort prisen med en rubel.
Spilleren vælger et kort fra nederste række reduceres prisen med en rubel.

Hvis flere reduktionsregler kan anvendes samtidig bliver prisen blot endnu mindre. Der skal altid mindst betales 1 rubel for et kort. Et kort kan ikke være gratis.

Ved køb af udvekslingskort skal et tilsvarende kort fjernes fra bordet, og man skal betale differencen mellem det kort som fjernes og det kort, som er købt i stedet (reduktionsreglerne gælder også her). Når et håndværkerkort skal udveksles skal symbolerne på kortene også stemme overens, det er ikke nok, at det er 2 håndværkerkort.

Belønnet med Deutscher SpielePreis i 2004.

Designer: Michael Tummelhofer (Jay Tummelson, Bernd Brunnhofer, Michael Bruinsma)
Antal spillere: 2-4 spillere
Spilletid: 30 minutter
Udgivelsesår: 2004
Spiltype: Kortspil med bræt
frouvne, administrator

Image
User avatar
Bugge
1000+ indlæg
1000+ indlæg
Posts: 1332
Joined: Mon Dec 01, 2008 1:41 pm
Location: Bagsværd
Has thanked: 2 times
Been thanked: 15 times

Re: Saint Petersburg

Post by Bugge »

Fin beskrivelse. Et af mine absolutte favoritspil :D
User avatar
Mikkel
500+ indlæg
500+ indlæg
Posts: 891
Joined: Tue Apr 17, 2007 3:51 pm
Favoritspil: Bl.a. Saint Petersburg, Euphoria, In the Year of the Dragon, Kingsburg.
Location: Græsted
Has thanked: 4 times
Been thanked: 23 times

Re: Saint Petersburg

Post by Mikkel »

Bugge wrote: Tue Jan 08, 2019 10:50 pm Fin beskrivelse. Et af mine absolutte favoritspil :D
Også her!

Det var faktisk hos dig, Søren, jeg fik det introduceret for år tilbage :D Jeg købte det brugt kort tid efter, og er at af mine mest spillede spil. Det har overlevet en del rødvinsbrænderter sammen med svogeren (dog med lidt rødvinspletter på pengesedlerne) og bæger præg af at det er et spil der bestemt ikke har samlet støv.

Super beskrivelse!
Image
Post Reply