Travel Blog

Her har man som bruger mulighed for at anmelde, beskrive eller give sit førstehåndsindtryk af et spil
Post Reply
User avatar
Frouvne
10.000+ indlæg
10.000+ indlæg
Posts: 14583
Joined: Wed Apr 26, 2006 12:09 pm
Favoritspil: Brass: Lancashire, Twilight Struggle, Gaia Project, Innovation, Dominant Species, Crokinole, Steam, Spirit Island, Amun-Re, TMB
Location: 2900
Has thanked: 447 times
Been thanked: 628 times
Contact:

Travel Blog

Post by Frouvne »

Travel Blog

-En anmeldelse skrevet af Peter Brichs

I mange spil bruger vi som spillere tiden på at redde, indtage eller styre verden. I Travel Blog er dit mål ikke noget, der har så stor betydning for verdens fremtid. I stedet skal du, som ansat i et nyopstartet magasin for backpackere, se så meget af verden som muligt, for så få penge som muligt.

Jeg er stor fan af Vlaada Chavatil, som er en meget versatil spildesigner – han har tidligere stået bag alt fra helt tunge spil i Mage Knight; The Board Game eller Dungeon Lords, og samtidig har han lavet helt lette fest-spil som Bunny Bunny Moose Moose. Denne gang har han kastet sig over et familiespil. Men er det også en genre han kan mestre?


At rejse er at leve

Den danske nationalskat H. C. Andersen er kendt for at have sagt de famøse ord: “At rejse er at leve”. Det er efter denne devise at du som spiller i Travel Blog har valgt din levevej som skribent for et nyopstartet rejsemagasin. Fordi magasinet er så nyt som det er, har det dog ikke råd til at give dig løn som sådan. Til gengæld kan du beholde de penge, du har til overs efter du har fået udbetalt dine rejsepenge.

Travel Blog bliver spillet over 7 runder. I hver anden runde kommer der nye regler til spillet, der starter simpelt, men langsomt altså bliver mere kompliceret, i en virkelig genial spilmekanik. Det bliver dog aldrig mere kompliceret end alle familiemedlemmerne kan finde ud af det. Faktisk er spillet så simpelt, at efter man har læst reglerne for de første to runder anbefaler reglerne en at gå i gang med spillet, og så tage de næste regler når man har spillet de første runder. I Travel Blog synes jeg endda at det kan betale sig, i modsætning til andre spil der beder os som spillere gøre netop dette.

Spillet kommer med to kort; et af USA og et af Europa. Man vælger det kort, hvor spillerne mener at de kender geografien bedst. Der er også 50 destinationskort til hvert landkort, 12 brikker (2 til hver spiller), et spilleplade til de mange destinationskort, et par glasperler til at udregne point, og en masse papir-euro.

Komponenterne har en udemærket kvalitet – de mange destinationskort virker som om de kan holde til mange spil og papbrikkerne i spiller er dejligt solide. Ikke nogle polske komponenter, der bliver nussede efter kun et par spil (Alcatraz: The Scapecoat, jeg kigger på dig!). De to kort over EU og USA kunne man godt ønske sig var lavet af noget bedre end glansfuldt papir, der er svært at lægge fladt, men det er et mindre problem.

Vi ‘på vejen igen…

Som sagt ændrer spiller sig langsomt efterhånden som det skrider frem. Du får udleveret 100 euro til at rejse for i starten af første runde, og det er din eneste indkomst indtil runde 3.

Der bliver trukket 9 tilfældige kort med lande på, der bliver lagt ud. Et kort bliver lagt i midten af spillepladen; dette ene kort er det land, du rejser fra. De andre 8 kort, der bliver lagt langs kanten af spillepladen, er de mulige destinationer, du kan rejse til. Det er nu, man skal vælge, hvor man vil rejse til. Hver spiller vælger et land at rejse til, og lægger sin brik ud for det land. Oversigtskortet over Europa er gemt væk, så derfor ved man ikke hvor landene er placeret i forhold til hinanden, andet end hvis man kan huske det. Man ender tit med at sidde og hive sig selv i gåret, mens man diskuterer med sig selv: “Ligger Moldavien og Sankt Marino tæt på hinanden?”

Når alle har lagt, regner man ud hvor meget rejsen koster. Hver landegrænse, du rejser over, koster dig 10 euro. Du har dog ikke lyst til at rejse til et land, der er direkte nabo til dit afrejseland ( for det er for kedelig en artikel at skrive – altså kræver bladet nogle af singe penge tilbage). Det koster 30 euro i bøde. Vælger en spiller samme destination som en anden spiller, koster det også 10 euro pr anden spiller der har lagt før den ham. Hvis man løber tør for penge er det ikke jordens undergang, for i runde tre og fem får man flere penge igen.

Efter man har fået penge i starten af runde 3, er det samtidig tid til at få indført nogle flere af spillets regler. Nu bruger man nu to af sine brikker til at rejse gennem to forskellige lande, i hver runde. Igen får man en bøde, hvis to af de lande du rejser til ligger ved siden af hinanden, ligesom man også får en bøde hvis er af landene er ved siden af ens afrejseland.

I runde fem får man endnu engang penge til at rejse for. Nu bliver der lagt endnu et kort ud i midten af spillepladen, så der nu er to lagt der. Nu bestemmet spillet både dit afrejseland og dit mål, og du skal så vælge to mellemlandinger.

Efter seks runder er du løbet tør for destinationskort. Man tager nu alle de brugte kort og blander, så alle nu burde have en nogenlunde idé om hvor alting ligger, inden man går ind i sidste runde.

I syvende runde får du ikke penge i starten. Til gengæld får du penge efter runden. Sidstenrunde fungererr således, at de penge man normalt betalte i alle de foregående runder, nu er den løn man får. Altså, 10 euro for hver grænse du krydser, 30 euros bonus for at lande i to naboområder (eller lande i et naboland til ens destination eller afrejseland). Det er en spøjs måde at slutte spillet på, at lige få vendt alting på hovedet.

Efter syvende runde er spillet slut, og vinderen er den, der harcflest penge til overs.

Og så hjem igen…

Travel Blog er et familiespil med stort F. Det er på grænsen til at være et triviaspil, da man har behov for noget almen viden for at kunne klare sig godt. Det betyder, som med så mange andre spil der kræver at folk har en specifik form for viden, at nogle spil ikke vil være lige sjove – hvis én spiller har meget godt styr på geografien, og de andre ikke har, vil den person med sikkerhed vinde, og efterlade de andre i støvet bag sig.

Er alle på lige fod, er der dog tale om et rigtig godt familiespil. Der er ikke meget kød på, til brætspillere der ønsker at bruge flere timer på at fordybe sig i det taktiske, men som et hurtigt spil efter familiemiddagen vil jeg 100 gange hellere spille Travel Blog end Trivial Pursuit, Matador eller et kortspil som 500. Familien var også meget begejstrede for at prøve det, og alle hyggede sig mig rundrejsen, efter middagen var spist.
frouvne, administrator

Image
Post Reply